Den bästa träningen är allsidig träning

Träningstrender kommer och går, men behovet av att hålla sig i form består. Detta gör det möjligt för många att upptäcka den träningsform som passar just dem bäst. Samtidigt kan nya träningsformer faktiskt skrämma bort en och annan från gymmet. 

Aerobics, spinning, cross-fit, och indoor walking. Det är bara några av alla de träningsformer som har kommit till Sverige under de senaste 30 åren. Varje träningsform har sina hälsovinster, och i stort sett varje träningsform för också det positiva med sig att den lockar en ny skara, som inte skulle ha tränat annars, till gymmet eller till någon annan form av träningsanläggning. Vissa upplever det som att nya träningsformer numera är ett sätt för driftiga entreprenörer att tjäna pengar, och det är förvisso ofta sant. Men i stort sett varje ny träningsform som lanseras innebär också en vinst för folkhälsan.

Ett gym för alla

Det är den ena sidan av det hela. Den andra sidan är att när yngre, vältränade personer kommer in på ett gym eller annan anläggning och börjar köra en ny träningsform kan de få de äldre, eller bara mer otränade, som redan tränar där att känna sig undanskuffade. Fråga de som brukar gå på vattengympa vad de tycker om alla triatleter som tränar crawl i banan bredvid.

Alla, oavsett vilken nivå de ligger på, har naturligtvis rätt att träna, och precis som i övriga delar av samhället är det bra med mångfald. På drömgymmet ska det finnas plats för alla, oavsett om de vill gå ned 25 kilo eller gå upp lika mycket istället. Det här ställer vissa krav på de som besöker gymmet, så att alla känner sig respekterade. Det ställer även krav på de som driver och arbetar på gymmet, så att de hela tiden arbetar på att driva en anläggning som välkomnar alla, och hjälper alla att förbättra sin hälsa. Hur detta kan gå till, och hur den idealiska anläggningen för träning av alla de slag bör se ut, det kan ni läsa om på denna webbplats.

Scroll to top