Ett lätt medlemskap

Det är inte lätt att hålla ordning på de olika gym som finns, framför allt inte i storstäderna. Än svårare blir det om man dessutom ska ta deras olika erbjudanden i beaktande. Det är näst intill omöjligt att hålla reda på dem.

Idag finns det gym nästan överallt i Sverige. Och finns det inget gym finns det ofta möjlighet att styrketräna i den kommunala simhallen. I större städer kan det däremot finnas nästan hur många gym som helst. Hur ska man veta vilket som är bäst? Och hur ska man veta vilken typ av gymkort man bör köpa? Många gymkedjor har nämligen ett stort antal olika kort att välja mellan. Så här ser det ut hos några av de större aktörerna.

Nordic Wellness

 • Guld- och silvermedlemskap, som ger tillgång till alla eller endast ett gym.
 • Guldmedlemskap kostar 425 kr/mån för gruppträning och gym, 395 kr/mån för endast gym.
 • Silvermedlemskap kostar 395 kr/mån för gruppträning och gym. Endast gym 345 kr/mån.
 • Expressgymmen har öppet längre, men finns inte på lika många platser. Medlemskap där kostar 299/mån för gruppträning och gym, 249 kronor för endast gym.
 • I Göteborg har man dessutom ett Exclusive-erbjudande, i form av ett extra lyxigt gym där handduk och träningskläder kan ingå. Platinakort på Exclusive kostar 1195 kr/mån för gruppträning och gym, med alla extra förmåner som bl.a. obegränsad tillgång till frukt och hälsodrinkar. Det finns även ett pluskort på Exclusive, för 595 kr/mån, med något färre förmåner, och ett baskort för enbart gym. Exclusive bas kostar 545 kr/mån.

Sats

Hos Sats kostar det olika mycket att träna beroende på när på dagen man vill träna, samt om man vill träna dagtid eller på kvällar och helger.

 • Sats Limited är det billigaste kortet, och kostar 375 kr/mån. Då får man träna på en bestämd anläggning, på vardagar, och man måste läsa av kortet före kl 16.00.
 • Dayweek-kortet ger möjlighet att träna på två anläggningar, vardagar före kl 16.00 samt under helger. Detta kort kostar 455 kr/mån.
 • Sats Club ger tillgång till gymmet alla dagar, och alla tider. Det finns i fyra varianter. Single för ett enda gym – 510 kr/mån. Double för två stycken – 555 kr/mån. City för alla gym i en region – 585 kr/mån. Country för alla anläggningar i Sverige – 635 kr/mån.
 • Sats+ Nordic, slutligen, kostar 735 kr/mån och ger tillgång till alla anläggningar i Norden, alla tider och alla dagar.

Fitness 24 Seven

Fitness 24 Seven har låg bemanning på sina gym, och har på detta sätt lyckats skapa ett riktigt billigt erbjudande. I jämförelse med andra kedjor har de dessutom ett överskådligt system för medlemskap. Alternativen är två.

 • Dagtid – ger tillgång till alla kedjans gym, före kl 16 på vardagar, för 99 kr/mån om man betalar via autogiro. En startavgift på 199 kr tillkommer.
 • Ordinarie, som ger tillgång till alla anläggningar dygnet runt. Detta kostar 199 kr/mån, och startavgiften tillkommer även här.

(Många gymkedjor har också pensionärs- och studentrabatter.)

Det här får tjäna som exempel på hur knepigt det kan vara att hitta det gymkort som man tycker ger mest valuta för pengarna. Att erbjuda mer än en form av medlemskap är inte dåligt, men det måste vara lätt att välja. Hellre lite dyrare, men med bra tillgänglighet och tillgång till exempelvis gratis kaffe, än ett billigt gymkort som får det att kännas som man har snålat in på sig själv.

Scroll to top