Golf, en vänlig sport

I dag skriver vi om träning som vanligt men om den träning som många lite äldre tycker om att utföra, nämligen golf. En sport som passar alla åldrar samt kan spelas även med funktionshinder av varierande slag.

Golf puttI en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om idrotten som lockar många, nämligen golf. Det är även en idrott som kan spelas av alla olika åldrar, och hur mycket motion en får av golfen beror på vem man är. För äldre mer otränade personer är det i stort sett konditionsbyggande, men om en är yngre och i relativt okej form så räcker det inte riktigt för att bygga uthållighet och styrka. Men om man väljer att gå raskt och bära på sin golfbag så hjälper det i all fall lite.

  • I samma artikel så kan vi läsa om vad svenska läkare rekommenderar avseende just motion och idrott, vi listar råden här nedan:
  • Vuxna bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka.
  • Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.
  • Exempel på fysisk aktivitet som uppfyller denna rekommendation är 30 minuters rask promenad 5 dagar per vecka, 20-30 minuters löpning 3 dagar per vecka eller en kombination av dessa.
  • Långvarigt stillasittande bör undvikas. Regelbundna korta pauser (bensträckare) med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden. Det gäller även dem som uppfyller rekommendationerna om fysisk aktivitet ovan.
  • Fysisk aktivitet minskar bland annat risken för förtidig död, hjärtkärlsjukdom, typ 2 diabetes, fetma, cancer och psykisk ohälsa.

I Arbetarbladet kan vi vidare läsa om hur Gävle golfklubb har ökat sin tillgänglighet, därför att medlemmar med funktionshinder också ska kunna golfa precis som vilka som helst. Alla ska känna sig välkomna, och det är ju helt rätt. Den som sedan har en stor trädgård men vill ha en alldeles egen golfbana kan anlägga gräsmatta så att det liknar just sådant gräs som golfbanor ofta har, jämnt och kortklippt i slät form över kullar och dalar.

Beroendeframkallande och ibland exklusiv

golf.sportFör den som fått mersmak av denna beroendeframkallande sport, som kanske inte är den bästa träningsformen men lika rolig ändå, kan man få tips på fina banor i denna artikel från Svenska Dagbladet. Det är i närheten av den eviga staden som man bör ta sig om man vill golfa med lite magi, Rom med omnejd bjuder på både läckra banor såväl som fina vyer med berg, böljande landskap och odlingar av vindruvor. På vissa banor kan man i diset se Rom breda ut sig längre bort, en storslagen syn för vem som helst och kanske är det just romantisken och mystiken kring staden Rom som gör att det skulle kännas lite extra speciellt att spela på en bana i utkanten av denna. Hur som helst finns det banor mer eller mindre exklusiva, med service av hög kvalitet samt mindre köer på banan, även om det kan vara svårt att ha råd att spela här när det kommer till gemene man.

Scroll to top