Gymmets utrustning

Vi är nu framme vid det viktigaste av allt: vilken utrustning ska finnas på drömgymmet. Det finns naturligtvis alltid olika begränsningar, i form av utrymme och budget, för vad som är faktiskt möjligt. Här tillåter vi oss dock att drömma fritt.

Bassäng

Simning, framför allt crawl, är en av de mest skonsamma träningsformerna som finns. Men en bassäng kan användas till mycket mer än så, bl.a. till vattengympa. Idag finns inte många gym i Sverige som också har 25-metersbassäng. En del simhallar som drivs av kommunerna är dock utrustade med gym, men det finns även en och annan privat träningsanläggning med bassäng. Allra bäst vore dock tre bassänger: en 25-meters för vanliga motionärer, en 50-meters för de som tränar simning mer seriöst, och en grund bassäng för vattengympa. Ingenting är omöjligt när man får drömma.

Maskiner och fria vikter

Det blir allt mer populärt med kombinationsmaskiner på gym, som kombinerade latsdrag och roddmaskiner. Sådana maskiner har naturligtvis många fördelar när det gäller att spara pengar och utrymme, men de har också en tendens att fördubbla köerna, eftersom det blir fler som vill använda dem.

Därför undviker drömgymmet kombinerade maskiner i så stor utsträckning som möjligt. Det innebär separata roddmaskiner, separata latsdrag, separat benpress o.s.v. På detta sätt minskar köerna och irritationen. Naturligtvis finns det även fria vikter som kettlebells, fasta hantlar och byggbara hantlar, samt ribbstolar för att göra chins och andra övningar.

Klättervägg

Ett bra gym ska inte bara ge möjlighet att träna på det sätt som man är van vid. Det ska även inspirera till att prova på nya träningsformer. Detta kan man göra på många sätt. Ett sätt är att ge möjlighet till detta är att låta alla som har medlemskort utnyttja alla träningsformer, och inte dela upp medlemskapet på olika kort för simning/gruppträning/gym o.s.v. Ett annat sätt är att inreda en klätteravdelning.

Klättring med rep kräver att man gått en kurs först, men för bouldering, på låg höjd och utan rep, finns inte detta krav. Klättring är en träningsform som passar många, och som utgör ett kul alternativ till att bara lyfta vikter.

Scroll to top