Träna hellre än motionera

Det bästa gymmet innehåller både ett bra och stort område för just gymmande men även salar för gympa och mindre träningsrum för spinning, yoga, boxercise och andra roliga pass. I ett tidigare inlägg skrev vi om nya tekniker för spinning och att man bland annat kan använda 3D-glasögon för att verkligen känna som att man istället för i en unken spinningsal cyklar uppför en bergsstig med hisnande vacker utsikt.

http://www.dreamstime.com/-image13663132

I SvD kan vi läsa en ganska deprimerande artikel som handlar om hur vi i Sverige (och förmodligen hela västvärlden) blir allt mer stillasittande, och faktum är att de minst aktiva i vårt samhälle är de som blir ännu mer inaktiva och 16-åriga ungdomar har sämre kondition till tjugo-tjugofem procent jämfört med i mitten på 1980-talet.

Men samtidigt kan ju ingen undgå att missa att det faktiskt pågår en sorts tränings- och fitnessboom i Sverige. Det är många vi kan se som går runt i träningskläder eller har träningsskor till vardags och pratar om olika pass att prova på vare sig SATS eller Friskis. Men bara för att man går runt i träningskläder betyder det inte att man faktiskt tränar, konditionsträning kräver mer än en promenad i tajta byxor och träningsskor i en neonfärg. Vardagsmotion kanske det kan kallas men träning är det tyvärr inte.

Det går nämligen enligt samma artikel att dela in rörelse i tre grader, eller kategorier om man så vill:

  • Stillasittande
  • Motion
  • Fysisk träning

Ja du ser ju, att vara stillasittande är att vara i total avsaknad av fysisk aktivitet och man kanske spenderar en och annan kväll på det sättet, i soffan med en påse godis, en sambo och en spännande actionfilm. Vilket givetvis är okej. Men inte bra i längden, alltså om man bara gör detta och aldrig faktiskt rör sig.

Motion är bland annat att gå till skrivaren för att hämta papper, använda trapporna istället för hiss samt att dammsuga sitt hem från dammtussar och bli lite lätt svettig på kuppen. Men det är faktiskt inte ren fysisk träning, endast en fysisk aktivitet, så som att gå till skolan eller till tuben.

Fysisk träning ska vara jobbig

Fysisk träning däremot är en intensiv rörelse som utmanar ens kropp och som med lite tur kan förbättra eller i alla fall bibehålla den kondition du redan har. Det är fysisk ansträngning och inte fysisk aktivitet i stort. Det är dessutom superviktigt att träna livet igenom för att få ha kvar den livskapabilitet och livskvalitet som man ofta har gratis som ung. Ja hur jobbigt det än kan vara att ta till sig detta så är det inte träning när du lyfter en en-kilosvikt ett par gånger, eller springer för att hinna mer tunnelbanan, eller går uppför trappan istället för att stå stilla som en stenstod i en långsam rulltrappa.

Sedan är det givetvis en annan sak att hitta den träningsform som faktiskt funkar för just dig och som gör dig glad, stark och frisk. Men det är också lite av charmen att leta efter detta i djungeln därute.

Scroll to top