Utrustning på gymmet

Att vi blivit mer intresserade av vår hälsa de senaste åren kommer nog inte som någon överraskning för någon. Det märks inte minst i det stora antalet nyöppnade gym. Men det är stor skillnad i utrustningen mellan gymmen, och det är faktiskt en säkerhetsfråga.

GymmaskinerDet råder hälsofeber i Sverige. Det öppnar nya gym hela tiden, både i städerna och i glesbygden. Det är dock inte alla gym som har maskiner och annan utrustning som är tillräckligt säker för att användas så mycket som ofta är fallet.

Ett riktigt bra gym bör ha maskiner från CasallPro, som tillverkar saker av riktigt bra kvalitet. Många tror att det är säkrare att träna i maskin än att träna med fria vikter, men det är en sanning med modifikation. Om man gör rätt, och använder en maskin av bra kvalitet som har fått regelbunden service, då är sannolikheten att man ska skada sig väldigt låg. Låt dock inte detta avskräcka dig från att träna med fria vikter, men ta hjälp av en personlig tränare om du är det minsta osäker. Många tycker att det är roligare att träna med fria vikter, men det är ganska många som inte vågar ta steget.

Hälsofeber i Sverige

Det säljs träningsprylar som aldrig förr, rapporterar Sveriges Radio, och det gör också att man idag kan hitta träningsutrustning nästan i vilken butik som helst, bland annat på flera byggvaruhus. Det kan dock vara si och så med kvaliteten.

Det är naturligtvis bättre att träna med prylar av halvbra kvalitet än att inte träna alls, men på gymmet är det viktigt med kvalitet, inte minst eftersom maskiner, skivstänger och annat används hela tiden. Därför är priserna på svenska gym ganska höga, även när de ligger på små orter, som de gym som nämns här. Dels är utrustningen dyr i inköp, dels måste den servas regelbundet. Men för den som vill ha gains, och det är ju därför man tränar, är valet enkelt.

Hälsotrenden syns även på våra tallrikar, inte minst på lunchrestaurangerna. En tydlig trend är att varor marknadsförs med sitt proteininnehåll, och man kan läsa om fler exempel i den här artikeln.

Scroll to top